АНТОНИНА СТОЯНОВА Галерия

АНТОНИНА СТОЯНОВА

ЮРИСТ ОБЩЕСТВЕНА ЛИЧНОСТ

17-02-1952г./

ЗОДИЯ   ВОДОЛЕЙ

Антонина Стоянова е доктор по юридическите науки, дипломат, първа дама на България в периода 1997 – 2002 г. като съпруга на президента Петър Стоянов. Тя е учредител и председател на фондация „Ценности“, създадена с цел да промотира достиженията на българската култура и изкуство.

Антонина Стоянова е родена на 17 февруари 1952 година в София, в семейство на български интелектуалци. Нейната баба Теофана е сестра на революционерката Мария Сутич, участвала в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Антонина Стоянова има родствена връзка с Христо Пунев, депутат в Народното Събрание преди 1944, Олга Петрова, известна актриса от Народния Театър, както и с българския художник график Веселин Стайков. Антонина Стоянова израства в Пловдив, където завършва Английската гимназия. През 1970 – 1971 следва във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (днес: УНСС). През 1972 продължава висшето си образование по специалност „Международно стопанско право“ в Лайпциг, Германия, където се дипломира през 1978 година като доктор по юридическите науки.

От 1979 до 1994 година работи като адвокат в Пловдив. Специализира „Конституционно право“ в Илинойс, Съединените американски щати (1992) и „Търговско право“ в Кьолн, Германия (1994). След това постъпва в Дирекция „Международно право“ на Министерството на външните работи, през 1995 – 1996 работи като дипломат в Посолството в Лондон, Великобритания, но когато нейният съпруг се кандидатира за президент на Република България, напуска поста си, за да го подкрепи.

Като съпруга на президента Петър Стоянов, по време на неговия мандат, Стоянова напуска кариерата си на юрист и дипломат, за да го подкрепя.  През февруари 1998 г. тя учредява и председателства фондация „Ценности“, чиято основна цел е да подпомага и участва активно в развитието на българското изкуство, образование и наука като неотменни за европейския културен живот. Като председател на фондацията, Антонина Стоянова организира многобройни български културни събития в почти всички европейски столици с цел да промотира достиженията на българската култура и изкуство и да отвори страната към европейските ценности.

След приключването на мандата на съпруга ѝ през 2002, Антонина Стоянова започва работа като юрист в Световната организация за интелектуална собственост в Женева, където живее до 2015. Същата година тя се завръща в родината си и подновява дейността си като председател на Фондация Ценности в София.

Освен майчиния си език, български, Антонина Стоянова говори немски, английски, френски и руски.

През 1978 докато стажува в Пловдивския районен съд тя се запознава с бъдещия си съпруг и президент на България Петър Стоянов. Двамата сключват брак през 1979. Те имат син, Стефан (р.1979) и дъщеря, Фани (р.1990).

Отличия и награди

  • Награда от Асоциацията на приятелите на деца страдащи от онкологични заболявания, връчена от Мариана Вардиноянис, 8 юни 2015
  • Голям кръст, връчен от краля на Швеция, 2000
  • Голям кръст, връчен от кралицата на Дания, 2000
  • Merito civil, връчен от краля и кралицата на Испания, 14 юли 1999
  • Голям кръст на ордена на Спасителя, връчен от президента на република Гърция, 1999
  • Голяма лента на ордена на скъпоценната корона, връчена ѝ по време на държавна визита в Япония, 1997
АНТОНИНА СТОЯНОВА

    Социални мрежи