АНИ ИЛКОВ Галерия

АНИ ИЛКОВ

ПОЕТ ПИСАТЕЛ

11-01-1957г./

ЗОДИЯ   КОЗИРОГ

Ани Илков е български поет и литератор.

Ани Илков е роден на 11 януари 1957 в с. Ружинци. Учи в родното си село и в английската гимназия във Видин.

Завършва „Българска филология“ в Софийския университет, където по-късно – след около година работа в металургичния комбинат в Кремиковци – става преподавател по възрожденска, а после и по българска литература от първата половина на 20 век.

Бил е гостуващ лектор във Великобритания (1997 – 1999, 2010 – 2013) и Индия (2006 – 2007).

Член на журито на националната награда за съвременна българска художествена проза „Хеликон“ през 2011 г.

Член на журито на националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2010 г.[4] и 2012 г.[5][6]

Женен, с една дъщеря.

По произведения на Ани Илков, Георги Господинов и Калин Янакиев Театрална работилница „Сфумато“ (под режисурата на Иван Добчев и с Деян Донков в главната роля) прави през 2002 г. представлението „Роден във Ветил“.

За кратко е заместник главен редактор на в-к „Литературен форум“. Един от основателите на „Литературен вестник“.

От възникването на седмичника „Седем“ през 2004 г. до заминаването си за Индия е колумнист на изданието (страници 4 – 5, рубрика „Защо се случи“).

Награди

Годишна награда на Издателско ателие „Аб“ „Златната метафора“ (2004)[7][8]

Награда „Перото“ (2015, за стихосбирката „Подготовка за напускане на сърцето“).[9], [10]

Награда „Николай Кънчев“ (2015, за стихосбирката „Подготовка за напускане на сърцето“).[11]

Библиография

Поезия

„Любов към природата“ (1989)

„Поля и мостове“ (1990)

„Любовници“ (1991)

„Изворът на грознохубавите“ (1994) (ISBN 954-426-053-6).[12]

„Етимологики“ (1996) (двуезично издание на български и английски) (ISBN 954-491-016-6).[13]

„Зверовете на Август“ (1999) (ISBN 954-426-222-9).[14]

„Мала АЗиЯ на Душата“ (2004) (ISBN 954-737-429-X).

„Събрано“ (2011) (ISBN 978-954-491-711-6).[15], [16], [17]

„Подготовка за напускане на сърцето“ (2015) (ISBN 978-954-07-3913-7).[18], [19]

Публицистика

„Похищението на България. Политически памфлети (2002 – 2009)“, първото издание в среда, 2014

„Похищението на България. Политически памфлети (2002 – 2009)“, София: Издателство „Жанет 45“, 2014. (ISBN 978-619-186-042-5).

Драматически произведения

„Bulgaria Limited (пиеса за четене)“, сп. „Сезон“, лято 2002.[23]

Монографии

„Несъвършеният гений. Книга за Константин Павлов“. С.: Полис, 2010. (ISBN 978-954-796-031-2).[24]

„CHIASMUS (Възрожденска културна идиоматика: ХІХ и ХХ век)“, София: УИ „Св. Климент Охридски“, 2014 (ISBN 978-954-07-3654-9).[25]

АНИ ИЛКОВ

    Социални мрежи