Защо еволюцията при камерите на смартфоните ще се забави през 2022

13-01-2022

Защо еволюцията при камерите на смартфоните ще се забави през 2022

Увеличаването на резолюцията на камерите е водещ приоритет за производителите на смартфони. През последните години станахме свидетели на впечатляващи нововъведения в сферата на мобилната фотография. Модерните устройства вече имат три или четири сензора в задната част с иновации като променлива апертура, перископска структура и АI софтуер.

Вече видяхме първите смартфони, които разполагат със 100МР камери, като този тренд се очаква постепенно да ускори навлизането на флагмани, които предлагат 200-мегапикселови сензори. Мнозина анализатори очакваха  видим първите модели с 200МР модули още през 2021г. Това не се случи, като е възможно технологията да бъде забавена и през следващите месеци, съобщава GizChina.

Водещите брандове изглежда се насочват към алтернативни решения, които са базирани на 50МР камери. Подходящ пример е Xiaomi 12 Ultra, който е оборудван с три сензора с 50-мегапикселова резолюция. Сходна подредба вероятно ще видим и при Galaxy S22 серията.

Рационалните мотиви и предпазливостта в стратегията на производителите на Android не е единствената причина за тези процеси. Популярният блогър DigitalChatStation твърди, че недостига на компоненти също се отразява на камера конфигурациите в смартфоните от последно поколение. В голяма степен компаниите трябва да се лимитират до наличните модули при представянето на нови модели.

Тази специфична особеност ще забави навлизането на иновации при камерите на смартфоните през настоящата година. Голяма част от производителите ще се фокусират към не повече от 50МР резолюция в устройствата с Android, които подготвят през 2022г. Софтуерните технологии и AI алгоритми ще бъдат основен приоритет при невъзможността да се увеличи резолюцията на камерите.

Липсата на компоненти ще е причината да не видим голям брой устройства с усъвършенствани системи за стабилизация и перископски структури от последно поколение. На този етап очакванията са ситуацията да бъде нормализирана през 2023г.


    Социални мрежи