Нова страница в цирковото изкуство в България: роди се фестивал!

Нова страница в цирковото изкуство в България: роди се фестивал!

Oт 28.09 до 1.10 фестивалът „Златен кон“ ще събере най-добрите циркови артисти

Сензационно за българската публика събитие ще заблести в софисйкия културен афиш тази есен! В периода 28 септември – 1 октомви Зала 1 на НДК ще се превърне в арена за най-добрите циркови артисти в света, подарявайки на зрителите 8 грандиозни спектакъла, изпълнени с вълнение и изненади!  

За първи път в България

Ако се чудите как да прекарате незабравим есенен уикенд, имаме предложение, което няма да ви остави безпристрастни. Първият международен цирков фестивал „Златен кон“ ще доведе в България доайените на цирковото изкуство, готови за симфония от емоции и спиращи дъха мигове.

Отбелязвайки 125 години цирково изкуство в България, фестивалът – първият по рода си у нас – отваря нова страница в неговото развитие. Мисията му е да превърне цирковото изкуство във важна част от националната културна политика, която му отрежда подобаваща роля в българското културно пространство.

Програмата

Коне и камили, препускащи по сцената. Папагали, прелитащи над публиката. Рисковани каскади, атракции във въздуха и на манежа, илюзионно шоу и световноизвестни клоуни са само част от изненадите, които фестивалът ще предложи за публиката. Програмата предвижда сензационни номера като въздушна акробатика на въжета и халки, въздушно жонгльорство, джигитовка на коне, дресировка на папагали, баланс на свободна тел, адажио на моноцикъл, комично шоу с клоуни и др.

Председател на жури комисията на фестивала ще бъде легендарната Нешка Робева, а за страхотното настроение на публиката ще се погрижат талантливите водещи Деси Добрева и Драгомир Драганов, заедно с изящния балет „Ватан“. Билети за спектаклите вече са налични на касите на НДК и в мрежата на Eventim.

Достоен за рекорд на Гинес

Освен първи в България, това е и единственият международен цирков фестивал на Балканския полуостров. Уникален по своята същност, фестивалът ще изуми публиката с невиждани досега постижения: за първи път в своята 40-годишна история НДК ще приеме толкова животни; за първи път в България ще пристигнат артисти от толкова много страни – над 80 участници от 15 държави; за първи подобно събитие ще се проведе в затворено помещение.

Но това не е всичко: на „Златен кон“ трупата от Монголия за първи път ще направи опит за поставяне на рекорд на „Гинес“ по време на представление - тройно салто на колона от 6 души! Нещо, което трябва да бъде видяно...

Славни традиции

Циркът в България е създаден през 1897 година от Петър Панайотов. За своята 125-годишна  история българският цирк се наложи като един от световните лидери и доминираше в някои от цирковите жанрове като акробатика на дъска, руска люлка, въздушна гимнастика, илюзии и др. Имената на Мистър Сенко, Лазар Добрич, Братя Панови, трупите „Силаги“, „Бойчанови“,  „Дукови“, „Балкански“, „Ковачеви“, „Кехайови“ и „Стефани“ са пример за професионално изградени номера, получили признание на многобройните циркови фестивали, гала спектакли и водещи циркове по света.

 


    Социални мрежи