Chaminade Duo concert on March 24 and 25

Chaminade Duo concert on March 24 and 25

Концерт на Дуо Шаминад на 24 и 25 март

На 24 март 2023 г., петък, Посланичката на Италия в София, Н. Пр. Джузепина Дзара, бе домакин в Резиденцията на концерт по класическа музика на Дуо Шаминад в състав Катерина Д'Аморе, флейта, и Антонела Де Винко, пиано. На 25 март, събота, Дуо Шаминад изнесоха концерт в Софийската градска художествена галерия (ул. „Ген. Гурко“ 1), организиран от Италианския културен институт в сътрудничество с Посолството на Италия.

Дуо Шаминад, чието име идва от фигурата на френската пианистка и композиторка Сесил Шаминад, се ражда от срещата на две утвърдени музикантки от регион Кампания, които имат голям опит в Италия и чужбина. Катерина Д'Аморе и Антонела Де Винко действително са свирили за важни концертни институции, получавайки единодушното одобрение на публиката и критиката.

Антонела Де Винко получава диплома по пиано под ръководството на Маестро К. Лапеня, след което се усъвършенства при Маестро Ф. Медори и концертиращата пианистка Л. Де Фуско. Посещавала е различни майсторски класове, провеждани от Mаестро Ф. Скала, Р. Ризалити и Б. Петрушански. През 2006 г. завършва „Музикални дисциплини и пиано“ със специализация в Консерваторията „Сан Пиетро а Майела“ в Неапол. Нейната дълга концертна кариера я отвежда в Аржентина, Мексико, Съединените щати, Канада и Япония.

Катерина Д'Аморе завършва „Музикални дисциплини“ с пълно отличие в Консерваторията „Чимароза“ в гр. Авелино. След това посещава тригодишния курс за усъвършенстване в престижната „Италианска академия по флейта“ в Рим, който завършва с отличен успех под ръководството на Маестро Р. Гийо и единодушно печели първа награда на конкурса на Академията.

Де Винко и Д'Аморе са свирили заедно по много поводи, сред които: в Комо за Фестивала на Беладжио; в Ариано Ирпино  в рамките на културните дейности, подпомагани от научноизследователския център Biogem (Биоджем); в Ночи (Бари) като част от международните инициативи, свързани с концерти, конкурси и събития; в Неапол за фондация „Наполитано“; в Козенца за фестивала Есенния музикален фестивал; в Парма по време на Фестивала Slow Flute (Слоу Флют); както и в Матера, Потенца, Капри, Сполето и Терни за международните музикални инициативи.„

По-долу можете да изтеглите програмата на концертите от 24 и 25 март, на които бяха изпълнени произведения от: Гаетано Доницети, Джоакино Росини, Енио Мориконе, Нино Рота, Салваторе Папалардо, Джулио Качини, Никола Пиовани, Емануеле Кракамп и мелодии от неаполитански песни.

 


    Социални мрежи