Aтлантическият Кодекс на Леонардо ва Винчи в София

Aтлантическият Кодекс на Леонардо ва Винчи в София

При голям интерес се проведе вчера, в София, конференцията "Атлантическият Кодекс, свидетелство за живота на Леонардо – многостранен и комплексен ум и гений", организирана от Италианското посолство в София, Италианския културен институт в София, Българската академия на науките и Българската агенция за инвестиции в сътрудничество с миланската библиотека „Амброзиана”.

В зала „Марин Дринов” в Българската академия на науките заместник - директора на библиотека „Амброзиана” в Милано, монсеньор Франческо Браски представи пред многобройната публика вълнуващата история за откриването на скъпоценния сборник на Лонардо, като обхвана периода от смъртта на Леонардо и я пренесе през следващите векове. Днес голям брой от листовете на Атлантическия кодекс се съхраняват с голяма прецизмост и внимание в библиотеката на Амброзиана.

По време на лекцията монсеньор Браски илюстрира съдържанието на Кодекса, тълкувайки най-интересните пасажи и затвърди неговата стойност за целите на разбирането на Леонардо да Винчи, неговата личност и история. Посланието на Леонардо, което все още е актуално за нас, е неговата концепция, според която математиката наистина може да помогне да се разбере структурата на Вселената и реалностите, които я обитават. Жаждата за знание, заедно с разбирането на метода на научното изследване са основни принципи на неговата мисъл.

На събитието присъстваха заместник директора на БАН чл. кор. Стефан Хаджитодоров, директора на Италианския институт Мария Маца, вр. изп. дл. заместник - ръководител на мисията на Италианското посолство в България, д-р Едоардо ди Паоло и директорът на Българската агенция за инвестиции д-р Мила Ненова.

Ентусиазмът на присъстващата публика свидетелства за оценката на аудиторията за темите, обхванати от монсеньор Браски, който завърши речта си с обръщение към младито поколение: никога да не губят младите хора съзнание за собственото си състояние и никога да не спират да изследват явленията от света около тях, както Леонардо - чрез познанието.


    Социални мрежи