Italian design: from functionality to sustainability 2023

Italian design: from functionality to sustainability 2023

PICTURES

Ден на италианския дизайн 2023

Посолството на Италия в София в сътрудничество с Италианския културен институт в София и Италианската търговска агенция (ИТА) – София, Националната галерия/Квадрат 500 и Националната художествена академия в София, и с участието на Конфиндустрия България, организира на 16 и 17 март поредица от събития за Деня на италианския дизайн 2023 – ежегодно събитие за популяризиране на високите постижения на италианския дизайн в света.

Събитието беше открито с една среща в сряда, 15 март, в Резиденцията на Посланичката Джузепина Дзара, в което участваха арх. Силвана Аникиарико, един от водещите експерти по съвременен италиански дизайн, и българският министър на културата маестро Найден Тодоров, който беше и почетен гост. Сред гостите на събитието бяха още директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова, директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров, графичният дизайнер на изложбата Бруно Морело, директорът на Италианския културен институт, Мария Маца, директорът на ИТА Киара Петрò, председателят и директорът на Конфиндустрия България Роберто Санторели и Мила Ненова.

На следващия ден арх. Аникиарико изнесе лекция на тема „Италианският дизайн: от функционалност до устойчивост“ в НХА в София, по време на която тя предложи преглед на новите тенденции в сектора, започвайки от края на Втората световна война до съвременната действителност, като показа ключовата роля на дизайна за формиране на идентичността на съвременното общество.

След това, в петък, 17 март, беше открита изложбата за устойчив италиански дизайн: „Екодизайн. 3Р: редуциране – рециклиране – ре-употреба“. Фокусирана върху рециклирането и повторната употреба на суровини, изложбата предлага общ, но съществен преглед на начина, по който италианският дизайн работи в полза на устойчивостта на околната среда, като представя предмети и аксесоари, които са изработени от рециклирани материали  или са резултат от прилагането на устойчиви технологии. На откриването участваха директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова, Посланичката Джузепина Дзара и директорът на Италианския културен институт Мария Маца. Накрая арх. Аникиарико направи кратка презентация на изложбата и проведе обиколка с гостите, като обясни замисъла и историята на някои от изложените предмети. 

Откриването беше предшествано от пресконференция, по време на която арх. Аникиарико илюстрира всичко с конкретни модели от изложбата: от нови материали от органични отпадъци до части от компютърни монитори, от парчета уличен асфалт до претворени стари столове и много, много други.

Изложбата може да бъде посетена до 30 април.


    Социални мрежи