TV
3 МАРТ - ДЕН НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ - ОФИЦИАЛНИ ЦЕРЕМОНИИ

3 МАРТ - ДЕН НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ - ОФИЦИАЛНИ ЦЕРЕМОНИИ

ГАЛЕРИЯ     ВИДЕО

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София.
Държавният глава положи венец пред паметника на Незнайния войн и отдаде почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

Свободата, независимостта, мирът и демокрацията трябва да се отстояват неотклонно и при всички обстоятелства. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев на тържественото честване на връх Шипка на националния празник - 3 март.
В словото си председателят на парламента подчерта, че днешният свят е различен, изпълнен е с рискове и опасности. На няколкостотин километра от България се води война, предизвикателствата пред нас са много и различни, но ние трябва да ги преодоляваме, оставайки верни на ценностите на съвременния свят, заяви Никола Минчев.

На тържественото честване на националния празник и отбелязването на 144 години от Освобождението на България на връх Шипка присъстваха народни представители, премиерът Кирил Петков и министри от правителството, представители на местната власт и граждани.

Премиерът Петков на Шипка: „Време е да кажем, че България е над всичко! А всеки, който прави разделение днес, на националния празник, не работи в интересите на нашата страна, стига сме се делили на различни групи“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в словото си по време на тържественото честване на връх Шипка на 144 години от Освобождението на България.
Премиерът отбеляза, че на 3 март 1878 г. еуфорията в сърцата на българите е била също толкова силна, колкото я усещаме и днес на паметния връх. „Защо са се били нашите предци, защо са дали живота си опълченците на Шипка, защо са дали живота си руски, украински, финландски воини? За да бъдем свободни, за да бъдем независими и да имаме България единена“, каза премиерът Петков.
От Шипка премиерът Кирил Петков се обърна с призив да бъдем единни, независими и свободни в отговор на протеста, който опорочи честването на националния празник на историческия връх.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в тържественото отбелязване на Националния празник на България 3 март на площад „Народно събрание“, където се проведе тържествената заря-проверка.
Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и произнесе слово по случай Националния празник и честването на 144 години от Освобождението на България от турско робство.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев и народни представители присъстваха на тържествената заря-проверка по повод 144-ата годишнина от Освобождението на България.
В началото на церемонията, която се проведе пред паметника на Цар Освободител в София, бяха посрещнати знамената-светини на Българската армия. Паметта на загиналите за свободата на България беше почетена с минута мълчание и падане на колене. Беше изпълнен националният химн и бяха поднесени венци и цветя.
На тържествената заря-проверка присъстваха президентът на Република България Румен Радев, който прие почетния строй на представителните части на Българската армия, министър-председателят Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Драгомир Заков, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на Конституционния съд Павлина Панова, министри, представители на религиозните общности, дипломати, много граждани.

 

3 МАРТ - ДЕН НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ - ОФИЦИАЛНИ ЦЕРЕМОНИИ

    Социални мрежи