The President of the Republic of Kosovo is on a state visit to Bulgaria 2022

The President of the Republic of Kosovo is on a state visit to Bulgaria 2022

Президентът Радев: Европейската интеграция на Косово е фактор за утвърждаване на стабилността и позитивен знак за Западните Балкани

Бъдещето на Република Косово е в Европейския съюз. България подкрепя усилията на държавното ръководство и обществеността в страната за пълноценната европейска интеграция и за продължаване на реформите, за укрепване на институциите, за съдебна реформа, борба с престъпността и с корупцията като ключови за бъдещо членство в ЕС. Това заяви президентът Румен Радев на съвместната пресконференция с косовската си колега Вьоса Османи-Садриу, която е на официално посещение у нас.

Българският държавен глава посрещна на пл. „Св. Ал. Невски“ президента на Косово с официална церемония. Двамата президенти проведоха среща на „четири очи“, след което се състояха пленарните разговори между официалните делегации на България и Косово.  Европейската интеграция на Република Косово е фактор за утвърждаване на стабилността, сигурността и мира на Западните Балкани и ще даде позитивен знак за целия регион, каза Румен Радев по време на пленарните разговори с Вьоса Османи-Садриу. Държавният глава посочи, че страната ни ще продължи да оказва техническа и политическа подкрепа в европейския път на Косово. България винаги е била сред най-силните поддръжници и основен двигател на европейската перспектива на Западните Балкани. В тази насока ние започнахме да оказваме подкрепа на Косово още през 2008 г., когато България беше една от първите държави, признали независимостта на страната, заяви Румен Радев.

Българският държавен глава подчерта, че страната ни ще продължи да работи активно за задълбочаване на ангажираността на ЕС към Западните Балкани, в това число за преодоляване на енергийната криза и за стимулиране на обществено-икономическото развитие в региона. „Очакваме страните от региона да докажат в непрекъснат процес своята ангажираност с ценностите на ЕС, които се градят на основата на принципите за включване, за добросъседство и за равни условия“, допълни президентът Радев. Той приветства усилията на държавното ръководство на Република Косово в диалога с Република Сърбия. „Вярваме, че с посредничеството на ЕС и усилията на двете страни ще се намери всеобхватно, правнообвързващо споразумение, което да гарантира стабилност на нашия регион и да неутрализира периодичната ескалация на напрежение между двете страни“, заяви Румен Радев и допълни, че споразумението от 23 ноември т. г. е позитивна стъпка в тази насока.

По време на пленарните разговори Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу обсъдиха перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Косово в икономиката, енергетиката, транспорта, културата, образованието, сигурността. В кратки срокове ще бъде съставена работна група, която да уточни възможностите България да изнася електричество за Косово. Във връзка с енергийната криза благодарение на усилията на страната ни ЕС активира механизма за макрофинансова помощ, която обхваща не само Република Северна Македония, а целия регион на Западните Балкани.Акцент в разговорите беше поставен и върху българската общност в Република Косово и усилията на страната за развитие на мултиетническо общество. Президентът Румен Радев изрази очакване в изпълнение на препоръките от решенията на Европейския парламент от юли тази година, базирани на доклада на ЕК от 2021 г., гражданите на Косово с изявено българско самосъзнание и идентичност да получат равни възможности и практически гаранции за упражняване на гражданските си права чрез подходящи законови и конституционни механизми. В тази насока Вьоса Османи-Садриу заяви ангажимента на институциите в Косово за тясно сътрудничество с българската държава и с общността ни.

Президентът Радев изрази очакване на предстоящото заседание на Съвета на ЕС Косово да получи подкрепа за визова либерализация. „България подкрепя и усилията на Косово за членство в Съвета на Европа, защото това е сигурен начин за задълбочаване на интеграцията на Косово в европейските структури, както и за укрепване на демократичните процеси, на върховенството на правото и на защита на човешките права“, посочи българският държавен глава.

От своя страна, Вьоса Османи-Садриу заяви, че за Косово България е съюзник, партньор и приятел. Тя благодари за подкрепата на България за членство в различни международни и регионални формати и организации. До края на годината Косово ще подаде молба за членство в ЕС. „Разчитаме на подкрепата на България и се надяваме, че страната ви ще ни помогне да убедим и други европейски държави, че Косово подкрепя европейските ценности“, заяви Вьоса Османи-Садриу. Тя посочи, че решенията, взимани в Европа, следва да подпомогнат по-бързото присъединяване на държавите въз основа на собствения им принос. Това ще помогне да избегнем външна, недобронамерена намеса, която да дестабилизира Европа, заяви Вьоса Османи-Садриу.

На церемония в Гербовата зала днес Вьоса Османи-Садриу връчи почетен медал на президента на Република Косово на български военнослужещи, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR). Отличието е за приноса на военнослужещите ни към мира и стабилността в Косово. Медалът получи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.  „В най-тежките и тъмните времена на нашата история, България винаги е била до нас“, каза Османи-Садриу на церемонията и изрази благодарност към българския народ и към военнослужещите. България ще продължи да бъде ангажирана със сигурността, стабилността и мира в нашия регион, каза Румен Радев на церемонията и допълни, че българските въоръжени сили ще продължат да си сътрудничат с Косово.

************************

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов се срещна с президента на Република Косово Вьоса Османи-Садриу. На разговора бяха обсъдени интензивното развитие на отношения между двете страни, както и редица теми от общ интерес. България е убедена, че бъдещето на Косово е свързано с Европейския съюз, подчерта Вежди Рашидов.

Председателят на Народното събрание изрази желание за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между двете страни. Той заяви, че взаимодействието между страните от Балканите ще допринесе за сигурността не само на региона, но и на цяла Европа. Вежди Рашидов припомни, че има проект на Споразумение за икономическо сътрудничество и Програма за сътрудничество в областта на културата, които очакват отговор от страна на Косово.

Председателят на Комисията по външна политика Екатерина Захариева допълни, че България е убедена в европейското бъдеще на Косово и че в наше лице те могат да разчитат на политическа и техническа подкрепа за членство в Европейския съюз, а също така и в Съвета на Европа. Захариева постави въпроса за признаване на българското малцинство като уточни, че неговото присъствие в страната е още един своеобразен мост между двете държави.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин заяви, че България винаги е подкрепяла Косово. По думите му сега е моментът ЕС да покаже единство и солидарност със страните, които искат да бъдат част от него. Ние, страните от Балканите, трябва да си помагаме и да работим заедно всяка една страна от региона да бъде член на ЕС, отбеляза той. Кристиан Вигенин заяви желанието на Народното събрание активно да си сътрудничи с парламента на Косово.

Президентът на Република Косово Вьоса Османи-Садриу благодари за топлия прием и потвърди, че Косово има подкрепата на България още от далечната 1999 година. Ние разглеждаме България като един истински приятел и съюзник на Косово, посочи тя. Вярвам, че Косово и България заедно изповядват ценностите на ЕС, подчерта президентът на Република Косово и допълни, че руската агресия в Украйна е поставила част от тези ценности под заплаха. По думите на Вьоса Османи-Садриу предизвикателствата, пред които Косово е изправено, са сходни с тези на много други европейски държави – предимно в енергийния сектор, в икономиката и по отношение на сигурността. Тя поиска подкрепата на България за премахване на визовия режим в ЕС и за присъединяването на Косово към Съвета на Европа. Президентът на Косово разясни, че има законови пречки за признаването на българското малцинство, но подчерта, че поема ангажимента да бъдат предприети конкретни стъпки за тяхното преодоляване и съответно за признаване на българското малцинство.

**********************

Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с президента на Република Косово Вьоса Османи-Садриу, която е на официално посещение в София. В хода на разговора премиерът Гълъб Донев и президентът Османи-Садриу обсъдиха въпроси от взаимен интерес и потенциала за задълбочаване на двустранното сътрудничество.

Във фокуса на срещата в Министерския съвет беше сътрудничеството в енергийната сфера и готовността на България да обсъди конкретните възможности да подпомогне Република Косово относно доставките на електроенергия. В контекста на актуалните предизвикателства пред европейската енергийна сигурност, премиерът Гълъб Донев акцентира върху стремежа на страната ни да задълбочава успешното сътрудничество със съседните и партньорски държави в енергийния сектор, включително в изпълнение на ключови стратегически инфраструктурни инициативи на ЕС за диверсификация на енергийните доставки за региона.


    Социални мрежи