The President of the Republic of Greece is on a state visit to Bulgaria 2022

The President of the Republic of Greece is on a state visit to Bulgaria 2022

Президентът на Република Гърция e на държавно посещение в България

По покана на държавния глава Румен Радев президентът на Република Гърция Катерина Сакеларопулу беше на държавно посещение в България.

На пл. „Св. Ал. Невски“ Румен Радев посрещна Катерина Сакеларопулу с официална церемония, включваща почетен караул и 21 топовни артилерийски салюта в чест на госта.
Президентът на Гърция отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.  

На „Дондуков“ 2 двамата президенти имаха среща на „четири очи“ и пленарни разговори между официалните делегации на България и Гърция.  

На церемония в Гербовата зала държавният глава Румен Радев удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с орден „Стара планина“ с лента за нейните заслуги за  развитието на двустранните отношения между България и Гърция.

***************************

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов се срещна с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Председателят на Народното събрание подчерта, че България и Гърция имат приятелски и добронамерени отношения от дълги години. Принос за това имат и установените отношения на групите за приятелство в двата парламента, посочи той и отправи покана за организиране на среща с председателя на Народното събрание на Гърция.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу подчерта, че се радва да се запознае с председателя на Народното събрание, за когото знае, че е скулптор със световна слава. Тя посочи, че в разговорите по време на проведените срещи от официалната й визита в България са потвърдили здравите отношения и приятелски връзки между двете страни. Гръцкият президент припомни, че след събитията в Украйна отношенията между двете страни са се разширили и в областта на енергетиката, което има стратегическо значение за целия регион и за Европейския съюз.

Председателят на Народното събрание и гръцкият президент бяха единодушни, че двете страни трябва да продължат активно да развиват двустранните си отношения и в областта на културата и туризма, както и да работят за насърчаването на парламентарната дипломация и сътрудничество.


    Социални мрежи