TV
Посещение на министър Генчовска в Молдова

Посещение на министър Генчовска в Молдова

,,България може да помогне на Молдова в бежанската криза'', заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на общ брифинг с молдовския си колега Николае Попеску в Кишинев. Тя добави още, че страната изпитва най-голямото натоварване от войната в Украйна.

Министър Генчовска подчерта, че тази криза ще продължи и отправи предложение България, Румъния и Молдова да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница. Целта на екипите там е да улесняват насочването на потоците от бежанци към Румъния и България.

След срещата стана ясно, че министърът на външните работи на Молдова е поставил въпроса за необходимостта от допълнителни автобуси, които да осигурят придвижването на бягащите от войната в посока България. Предложението ще бъде обсъдено в Министерския съвет, увери министър Генчовска.

Тя още веднъж заяви подкрепата на България за европейската перспектива на Украйна, както и за желанието на Молдова и Грузия за присъединяване към европейските структури.

По отношение на въоръжената агресия на Русия срещу Украйна, България отново потвърждава своята непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в рамките на нейните международно признати граници, включително в нейните териториални води, заяви още министър Генчовска.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска днес е на посещение в Молдова, заедно със заместник-министър Велислава Петрова. Те ще посетят град Тараклия на 200 км. южно от Кишинев, където има българска общност. На връщане българските граждани, пожелали да напуснат Молдова, ще бъдат евакуирани с правителствения самолет. Около 80 ще бъдат българите, които ще бъдат евакуирани от Кишинев. 33-ма българи вече са изведени от Молдова.

Молдова прие над 236 000 бежанци от началото на войната, като 160 000 са напуснали страната.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с представители на българската общност в град Тараклия по време на своята официална визита в Молдова.

"Бих искала да изразя дълбокото си възхищение от вашите усилия, благодарение на които, в течение на 200 години, успявате да съхранявате българския дух, традиции, култура и език. Тук се чувствам у дома“, обърна се министър Генчовска към сънародниците ни в Тараклия – градът, известен като Центъра на българите в Молдова. Тя подчерта, че многобройната българска общност в страната е изключително важен и градивен елемент в двустранните отношения, както и мост на приятелство между двата народа.

Българският външен министър проведе среща и с председателя на район Тараклия Иван Паслар и неговия екип. Министър Генчовска изтъкна, че темата за българската диаспора в Молдова е винаги на дневен ред и Министерството на външните работи на Република България е в готовност да работи за разрешаване на проблемите там. България и занапред ще продължи да финансира стойностни проекти по линия на програма “Сътрудничество и развитие”, увери тя. Обсъдени бяха също възможностите за реализиране на съвместни проекти в сферата на икономиката, образованието и културата.

По време на визитата си министър Теодора Генчовска посети и Центъра за временно настаняване на бежанци в Тараклия, както и единствения университет извън България, в който се преподава на български език - Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак”.


    Социални мрежи