TV
Дипломатическият институт към МВнР откри ХV Зимно училище по дипломация

Дипломатическият институт към МВнР откри ХV Зимно училище по дипломация

Дипломатическият институт към МВнР откри ХV Зимно училище по дипломация, което ще се проведе в периода 21-25 март 2022 г. в гр. Сандански.

Събитието се организира от Дипломатическия институт към МВнР с подкрепата на фондация ,,Ханс Зайдел" в България, а приветствие към участниците в откриването направиха директорът на Института - Таня Михайлова, и. д. генералният директор по ,,Двустранни отношения'' в МВнР - Петър Крайчев, регионалният директор на фондация ,,Ханс Зайдел'' - Клаус Физингер, а чрез видео обръщение приветствие към участниците направи и заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова.

Основната цел на Зимното училище е да се създаде среда, в която младши дипломати от Югоизточна Европа, Черноморския регион и държавите-членки на ЕС да дискутират водещите тенденции и посоки на външната политика, както на своите държави, така и в Европа, създавайки по този начин мрежа от контакти помежду си.

При откриването на събитието, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова се позова на общата позиция на 17-те дипломатически институти и академии по света, които осъждат руската агресия в Украйна, като призова за провеждане на мирни преговори между двете страни, зачитайки правото на Украйна на самостоятелно демократично управление, териториална цялост, суверенитет и независимост. ,,Посланието ми към вас е да бъдем обединени. Професията ни позволява да намираме решение в тежки ситуации'', изтъкна Таня Михайлова.

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова подчерта, че военният конфликт в Украйна е обединил ЕС и НАТО, както никога досега. ,,С решителния и единен отговор, продължаваме да изпращаме ясно послание към Русия, че подобна агресия няма да остане без последици. България е твърд поддръжник на продължаването на санкциите срещу Русия и Беларус", заяви във видео обръщението си тя.

Заместник-министър Димитрова подчерта, че България продължава да приема бежанци от Украйна и подкрепя молбата на страната за членство в ЕС, както и европейската перспектива на Грузия и Молдова.

,,Като млади дипломати следва да знаете, че сега, повече от всякога, трябва да работим заедно за да противодействаме на този акт на агресия", заключи заместник-министърът на външните работи.

Програмата в първия ден продължи с обръщение на посланика на Франция в България - Флоранс Робин, която запозна младите дипломати с актуалните приоритети на Френското председателство на Съвета на ЕС, и с посланика на Германия в България - Кристоф Айххорн, който разказа повече за "повратната точка" в германската външна политика и политиката за сигурност с оглед войната в Украйна.

В рамките на международния семинар, младшите дипломати ще се запознаят още с теми като Българското председателство на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), предизвикателствата пред сигурността в региона, регионалното сътрудничество, енергийната и климатичната дипломация, а сред лекторите ще бъдат експерти и дипломати от България и чужбина.

За 15-годишната си история в Зимното училище са участвали общо 403 души от 36 страни, както и множество дипломати и експерти на високо ниво.


    Социални мрежи