AMBASSADOR FOR A DAY 2022

AMBASSADOR FOR A DAY 2022

ГАЛЕРИЯ     ВИДЕО

British Embassy Sofia: Благодарим на всички, които присъстваха на „Посланик за един ден“! Това е водеща инициатива на Британското посолство в София, чиято цел е да насърчи младите момичетата да развиват потенциала си и да споделят своите гледни точки по въпроси, които засягат всички нас.

Горди сме да работим с такива вдъхновяващи млади дами, които участват активно в гражданското общество, помагат на своите общности и са двигател на положителна промяна.

Вицепрезидентът към младите хора: Вашата енергия и амбиция ще подреди разбъркания световен пъзел

Тържествено беше отбелязана 5-ата годишнина на инициативата „Посланик за един ден“, организирана от британското посолство в България в партньорство с Илияна Йотова

„Младите хора на България са изградени лидери със смели и аргументирани позиции. На тяхната енергия и амбиция разчитаме да подредят разбъркания световен пъзел, да решат кризите, които ни застигат една след друга.“ С тези думи Илияна Йотова се обърна към участничките в инициативата „Посланик за един ден“, организирана от посолството на Великобритания в България в партньорство с вицепрезидента. „Посланик за един ден“ е конкурс за момичета от 14 до 18 години, които получават възможността да работят с лидери от различни сфери. С голямо събитие в София беше отбелязана петата годишнина на инициативата.

„Моника от Благоевград, Никол от Тутракан, Анастасия от Плевен – с тези три момичета работих аз през годините. Зад конкретните имена и личности е всяко българско момиче и момче, зад тях е образът на българските младежи, които са пълни с идеи“, изтъкна Йотова. „За изминалите години 63 момичетата от цяла България успяха да преборят тежка конкуренция. Мотивацията им да участват беше различна, но това, което ги свързваше, е възможността първо да променят себе си, с идеите си да променят малката общност, в която живеят, а с нея и цялото общество, защо не и света“, заяви вицепрезидентът. Йотова посочи, че основна цел на „Посланик за един ден“ е да вдъхне кураж на българските момичета да развиват потенциала си, да имат смелостта да отстояват себе си, да създават мрежа от съмишленици.

 Илияна Йотова припомни, че „Посланик за един ден“ беше създадена по повод Международния ден на жената и отстояването на правата на жените и момичетата. „България се гордее с постижения в равноправието между мъжете и жените, но все още съществува т.нар. стъклен таван, срещу който трябва да се борим“, подчерта вицепрезидентът. Тя отбеляза, че повечето проекти на участничките са били насочени към защита на човешките права. „За даденост приемахме права, воювани десетилетия наред. Днес те отново са подложени на натиск. Понятия като война, мир и права отново се превърнаха в тема за младите хора. Категорично трябва да се противопоставим срещу тези, които потъпкват човешките права“, категорична бе Илияна Йотова, която призова за подкрепа за всички, потърсили закрила в България от войната в Украйна. „Отново най-пострадали са жените и децата“, подчерта вицепрезидентът.

Йотова благодари на британското посолство в София, на всички партньори на инициативата – представители на дипломатическия корпус в България, неправителствен сектор, бизнес. „Ако не бяха енергията и амбицията на посланик Ема Хопкинс, продължена от настоящия британски посланик Роб Диксън, тази инициатива нямаше да съществува“, изтъкна вицепрезидентът. От своя страна посланик Диксън благодари на Илияна Йотова за неизменната подкрепа и лидерския пример.

По повод петата годишнина на инициативата „Посланик за един ден“ беше създаден късометражен документален филм, който представя развитието на 3 от 63-те победителки през годините.   

Заместник-министър Велислава Петрова: “Вратите за младите момичета трябва да са отворени, не трябва да им поставяме изкуствени бариери“. Това заяви заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова в дискусионния панел, който бе част от тържественото отбелязване на 5-та годишнина на инициативата „Посланик за един ден“, организирана от Посолството на Великобритания в България и под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Целта на този проект е да насърчава и развива лидерските умения у младите жени,  като предпоставка за оформянето им в активни граждани и в него участват млади жени от цялата страната, жени посланици в България и представители  на неправителствени организации.

“Важно е да си зададем въпроса с какво асоциираме лидерските качества, традиционно те са качества, които се приписват и припознават като мъжки. Лидерът трябва да може да води, да дава пример, да взема важни решения да се справя в ситуации, в които другите не биха могли да видят решението. В този контекст една жена може да реагира с необходимото ниво на баланс и съобразяване с обстоятелствата. Жените притежават абсолютно същите качества”, подчерта заместник-министърът на външните работи.

Тя подкрепи идеята за разширяването на инициативата и включването на мъже посланици в нея. “Това не е съревнование. Мъжете са важна част от осъзнаването на равенството и на изграждането на жената като лидер и на разпознаването на женския модел на лидерство, който макар и различен, може да бъде много силен”, допълни още тя.

В дискусията заедно със заместник-министър Велислава Петрова участваха и момичета победителки през годините в инициативата „Посланик за един ден“, които разказаха за своите впечатления от проекта и как той е повлиял върху живота им.

Заместник-министър Петрова завърши участието си с послание за осъзнаване на силата и собствения потенциал на жените и подчерта важността на инициативи, които да свържат младите хора с ментори.


    Социални мрежи