ALBANIA INDEPENDENCE DAY 2022

ALBANIA INDEPENDENCE DAY 2022

VOYAGE AROUND THE WORLD 2022          PART 1          PART 2

Концерт по случай 110 години от независимостта на Република Албания

На 28 ноември трима известни албански изпълнители - Инва Мула (лирично сопрано), Генц Тукичи (пиано) и Олен Чезари (цигулка)  изнесоха в Софийската опера концерт, наречен „Пътешествие около света". Това са три световни звезди, които за първи път излизат пред българска публика. В концерта ще бъдат включени творби не само от Албания, но и от различни държави.

От Албанското посолство изтъкват, че „... това ще бъде една прочувствена, разтърсваща музика, която се усеща само от душата. Цигулката на Олен Чезари лети високо, танцува с вятъра, докосва небето. Пианото на Генц Тукичи не се забравя."

Инва Мула (на албански: Inva Mula) е албанска оперна певица. Известна е в поп-културата с дублирането на гласа на Дива Плавалагуна от филма „Петият елемент". Родена е на 27 юни 1963 в Тирана в семейството на оперни певци – албанеца Авни Мула и рускинята Нина Мула. През 1987 печели конкурса Cantante d'Albania в Тирана, а през 1988 година – конкурса на името на Георге Енеску в Букурещ. През 1992 е победителка в конкурса Butterfly в Барселона. На следващата година печели награда на първия международен оперен конкурс Operalia, организиран от Пласидо Доминго в Париж, от който е записан диск с участията.

Мула изнася концерти в Париж, Тулуза, Триест, Милано, Верона, Брюксел, Мюнхен, Осло, Торонто, Токио, Билбао. Въплъщава се в роли от оперите „Медея" на Луиджи Керубини, „Пертската красавица" и „Иван IV" на Жорж Бизе, „Лястовичката" и „Бохеми" от Джакомо Пучини, „Травиата", „Фалстаф" и „Риголето" на Джузепе Верди, „Лучия ди Ламермур" и „Любовен еликсир" от Гаетано Доницети, „Манон" от Жул Масне, „Мирей" от Шарл Гуно.

Често ѝ акомпанират френско-албанският пианист Генц Тукичи и цигуларят Олен Чезари, който успява да се дипломира на 17 години в Римската консерватория. През годините той е свирил на различни световни сцени, а също така пред папа Йоан Павел II и папа Франциск. Генц Тукичи завършва консерватория в Тирана, след което следва в Париж. Кариерата му е възходяща, записва различни пиеси за пиано и оркестър и гастролира по световните сцени.

******************

 

Първи Албански Арт фестивал в България

Събитието е под патронажа на Министъра на културата на България

Софийската филахрмония кани публиката на първия Албански Арт фестивал, който ще се проведе на 21 и 22 ноември в Концертен комплекс „България“.
Българската публика ще има шанса да се запознае с някои от най-изявените музикантина Албания и да чуе класически произведения от български и албански композитори.

 В рамките на фестивала, българската публика ще може да се наслади и на експозиция в изложбена зала на комплекса на над 30 ярки творби от изтъкнатите съвременни албански художници Емиона Стаси, Арбен Кристани и Дашамир Гурабарди. Изложбата ще се открие на 21 ноември от 18 ч.

На същата дата от 19 ч. в камерна зала „България“ ще представи младите албански музиканти Клевис Делибаши, Илза Река, Еугения Кристани, Кристи Манеци, Суел Щалби, Ремино Сула, Джорджо Спахиу, Стелина Троколичи, Дориана Маляй, Елсон Алку, Херберт Ахметай, както и младата българска цигуларка Далия Чолакова с диригент Марко Озбич. Камерният оркестър ще представи творби от Ческ Задея, Исак Шеху, Якова/Симони, Марин Големинов и Александър Танев.

На 22 ноември ще имаме удоволствието да чуем изтъкнатите музиканти и преподаватели в Бледар Займи, Мерита Реджа Тършана и Невила Калая Херцзег с програма от произведения на Лимоз Диздари, Ендри Сина, Георги Златев – Черкин и Петко Стайнов.

Партньор на събитията е Албанското посполство

Фестивалът се провежда с финансовата помощ на Националния фонд „Култура“.


    Социални мрежи