OSMTH ВЕЛИК ПРИОРАТ БЪЛГАРИЯ - ДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ 2022

OSMTH ВЕЛИК ПРИОРАТ БЪЛГАРИЯ - ДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ 2022

ГАЛЕРИЯ     ВИДЕО 1     ВИДЕО 2

Тамплиери дариха стотици книги на училищна библиотека
Орденът на Рицарите тамплиери на Йерусалим - Велик Приорат България за пореден път зарадва деца, техните родители и учители с благотворителна акция.
Командерия Княз Борис I този път дари над 600 разнообразни и увлекателни за учениците книги за библиотеката на Софийската професионална гимназия “Княгиня Евдокия”.
“Години наред една от основните насоки, за които работи Орденът, е подпомагане на младежта. Наша основна цел е възпитаването на младите хора в духа на изповядване на общочовешките ценности - любов, милосърдие, състрадание, като и родолюбие, гордост за това, че са българи. Образованието е изключително важно, за да се случи това”, каза пред “Труд” проф. д-р Юлия Николова, Велик офицер на Ордена на Рицарите тамплиери.

Тя разказа, че са избрали точно това училище, защото успешно работят с него от години по други инициативи и то е пример с усилията, които полагат срещу агресията и други опасности в учебната среда.
“В училището се работи много активно срещу агресията в училище, тъй като това се оказва един от основните проблеми в съвременното образование. Освен това предстои гимназията да стартира целогодишна инициатива “Не на агресията в училището”, съвместно с Регионалното управление на образованието - София-град”. Образованието е един от начините, с които ние можем да повлияем на децата и да им обясним тези важни неща, каза още проф. д-р Николова.
Тя обърна внимание, че днес децата четат по-малко, свикнали са на кратки текстове, да получават информацията бързо, и в световен мащаб се говори все повече, че по този начин губят способността да разбират текстове, които са по-дълги. Именно поради тази причина полагат усилия да засилят желанието на децата да четат книги. Проф. д-р Николова разказа, че техните дарителски инициативи освен всичко друго са и страхотен начин да запознаят децата с мисията на тамплиерите.
“Винаги, когато провеждаме дадена инициатива някъде, децата проявяват жив интерес към Ордена. Ние единствени имаме две дългогодишни инициативи, вече 10 години, които са в календара за извънкласни дейности на Министерството на образованието и науката - Национален конкурс за детска рисунка “Рицарят в мен” и Национален конкурс за литературна творба “Рицарска постъпка”, като ние даваме най-високите парични стипендии на даровитите деца”, припомни още проф. д-р Николова.
“Настоящите дарители са хора, чиято основна мисия е да правят добро. Тази кампания не е първата ни съвместна дейност. С някои от представителите на Ордена работим успешно от години - те полагат много усилия за функционалната грамотност на нашите деца и за насърчаване на добрите постъпки. Още преди четири години направихме кампанията “Наркотиците убиват” каза пред вестника директорът на гимназията - Мариета Гигова. Тя посочи, че като ръководител нейната основна мисия е не само децата да се обучават по професии, които за това училище са уникални - например Промишлен дизайн, Съдебна администрация или Икономическо-информационно осигуряване, Изпълнител на термални процедури, Фризьорство и най-новата специалност - Фотография, но и да получават добро възпитание в рамките на образователния процес.
“За първи път миналата година, участвайки в Националната програма “Библиотеките като образователна среда”, успяхме да организираме такова пространство, което липсваше до този момент в училището. Подкрепата по отношение на книгата като хартиен носител чрез това дарение приемаме с голяма благодарност”, каза още Гигова.
OSMTH - Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим е автономна и независима организация, чиито цели са да спазва рицарските и благотворителните традиции на древните рицари тамплиери. Членовете Ордена посвещават себе си с енергия и ентусиазъм на опазването на християнските ценности, християнския икуменизъм и братските отношения между хората. Велик Приорат България, с Велик Приор акад. Румен Ралчев е най-големият Велик Приорат в Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим в Европа и втори в света. Българските членове на Ордена са сред най-активните тамплиери в цял свят и през август миналата година отбелязаха подобаващо 13 години от международното признаване на Велик Приорат-България.


    Социални мрежи