Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова прие копия на акредитивни писма на посланика на Мексико у нас Росарио Молинеро

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова прие копия на акредитивни писма на посланика на Мексико у нас Росарио Молинеро

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова прие копия на акредитивни писма на новоназначения посланик на Мексико в България Росарио Молинеро. Двете страни потвърдиха желанието си за активизиране на двустранните отношения в сфери от взаимен интерес.

Заместник-министър Димитрова подчерта, че Мексико заема водещо място във външнополитическите приоритети на Република България в Латинска Америка и Карибите. Отбеляза традиционно приятелските отношения и взаимодействие между двете държави, включително при подкрепата на кандидатури в рамките на международните организации. Изрази очакване към мексиканската страна да отвори отново дипломатическото си представителство в София, което съществено би спомогнало за интензифициране на двустранните отношения.

Заместник – министър Димитрова и посланик Молинеро обсъдиха различни възможности за активизиране на сътрудничеството в областта на културата и образованието, засилване на контактите между Дипломатическия институт към Министъра на външните работи и мексиканската дипломатическа академия „Матиас Ромеро“, в навечерието на предстоящата през 2023 г. 85-та годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и Мексико. Отбелязаха също необходимостта от идентифициране на нови възможности за насърчаване на търговско-икономическите отношения.

 

Още


    Социални мрежи