Консултации на равнище заместник-министър със Словашката република

Консултации на равнище заместник-министър със Словашката република

На 28-29 март на посещение в София беше държавният секретар (първи заместник-министър) в Министерството на външните работи и европейските въпроси на Словашката република Мартин Клус.
Акцент по време на разговорите беше поставен върху военната инвазия на Русия в Украйна и отражението й върху системата за сигурност в Европа, както и последвалата бежанска криза.

Първата част на консултациите бе водена от заместник-министър Ирена Димитрова. Тя приветства активната и тясна координация между външнополитическите ведомства на България и Словакия, за да посрещат заедно на заплахите за европейската сигурност. “Радваме се, че България е съюзник и партньор със сходни виждания и интереси и разчитаме на по-нататъшно задълбочаване на нашето сътрудничество“, заяви държавният секретар Мартин Клус. Той потвърди подкрепата на Словакия за пълноправното членството на България в ОИСР, Шенгенското пространство и еврозоната. Двете страните очертаха също възможности за сътрудничество в сферата на стратегическите  комуникации и противадействието на дезинформацията.

Втората част от консултациите бе водена от заместник-министър Васил Георгиев. Двамата обсъдиха актуалната ситуацията в региона и европейската интеграция на Западните Балкани. Заместник-министър Георгиев потвърди последователната подкрепа на България за страните от Западните Балкани и открои принципа на собствените заслуги като водещ в процеса на разширяване на ЕС. Двамата обсъдиха още енергийните въпроси, в контекста на двустранното и многостранното сътрудничество.

Акцент бе поставен и върху предстоящото председателство на Словашката република на Вишеградската група и готовността на българската страна да продължи ефективно сътрудничество с партньорите от Вишеградската група във всички области от общ интерес.

 

Още


    Социални мрежи