Business

ТВ
PayPal работи по собствена цифрова валута

13-01-2022

PayPal работи по собствена цифрова валута

PayPal потвърди появилия се наскоро слух, че обмисля да публикува своя собствена криптовалута, след като разработчик откри в кода на приложението на компанията за iOS фразата PayPal Coin. В конкретния случай става въпрос за т.нар. „стейбълкойн“ – цифрова валута, която е обвързана с фиксирания курс на традиционните пари или златото. Това гарантира относителна стабилност и минимална волатилност в сравнение с традиционните криптовалути, като например биткойн.

„Изследваме възможността за пускане на стейбълкойн. Ако и когато решим да реализираме проекта си, ще работим в близко сътрудничество с регулаторите“, споделя в интервю с Bloomberg старши вицепрезидент по въпросите на крипто и дигиталните валута към PayPal. От компанията обясниха, че въпросния ред, забелзан от разработчик в мобилното приложение за iOS няма връзка с обявените планове, а е следствие от проведен от PayPal хакатон, при който инженери от компанията изследват различни възможности, които никога не биват пускани обаче. Стейбълкойнът на PayPal би имал различно име, лого и други характеристики.

PayPal започнаха своите инициативи в света на криптовалутите преди две години с услуга, която позволява на потребителите да купуват, съхраняват и продават крипто директно от своите PayPal акаунти. Услугата стартира първо в САЩ с поддръжката на Ethereum, Bitcoin Cash и Litecoin, а през лятото на 2020 се разшири до Великобритания. „Преходът към дигитални форми на валутите е неизбежен, като той носи със себе си всички онези привилегии на финансовия достъп и полезност: ефикасност, скорост и устойчивостта на разплащателните системи, заедно с възможността пред правителствата да разпределят парични активи към своите граждани по един по-бърз начин“, обясни през 2020 в своето изявление президентът и главен изпълнителен директор на PayPal Дан Шулман.


Социални мрежи