Китайската компания Zeekr възнамерява през тази година да продаде 70 хиляди електромобила

13-01-2022

Китайската компания Zeekr възнамерява през тази година да продаде 70 хиляди електромобила

Китайската корпорация Geely развива не само принадлежащите ѝ брандове Volvo и Polestar, но и предназначената за вътрешния пазар продукция на търговските марки Zeekr и Lynk & Co. Този година Zeekr планира да продаде 70 хиляди електромобила, а в началото на следващата година да излезе на Европейския пазар. Към средата на десетилетието производството трябва да се увеличи до 650 хиляди електромобила годишно, като моделите електромобили трябва да нараснат до седем броя.

Първият електромобил на тази компания Zeekr 001 излезе на китайския пазар през месец октомври миналата година, а към края на декември бяха продадени 3697 електрически автомобила. Тази година производството трябва да нарасне почти 20 пъти, което означава около 70 хиляди бройки. Компанията възнамерява да излезе и на американския пазар, но това трябва да стане след 2022 година.

Плановете на Zeekr са към 2025 година да продава до 650 хиляди електромобила годишно, като 100 хиляди от тях ще се изнасят извън пределите на Китай. Дотогава различните модели електрически автомобили трябва да нараснат от един на седем. Към днешен ден Поднебесната е най-големият пазар за електромобили и фокусирането на младия бранд върху него е съвсем обяснимо. За сравнение, вторият по големина автомобилен производител в света Volkswagen миналата година продаде в Китай малко над 70 хиляди електромобила от фамилията ID. Ако Zeekr само за една година успее да постигне подобни продажби, то това ще бъде един очевиден успех за младия играч в тази бързо растяща пазарна ниша.


    Социални мрежи