Български апарат ще лети към Марс

26-01-2022

Български апарат ще лети към Марс

Български апарат ще бъде изстрелян през септември с мисия на Европейската космическа агенция, за да изследва Марс. Европейският робот за бъдещата космическа мисия „ЕкзоМарс“, който ще сондира в дълбочина марсианската почва, е готов за старта си през септември, съобщи Европейската космическа агенция. 

„Това е един спектрометър, дозиметър на космическа радиация. Неговата задача е да измерва нивото на дозите и потоците на космическа радиация по пътя на апарата до Марс и след като кацне на повърхността на планетата“, обясни в ефира на bTV проф. Йорданка Семкова от Института по космически изследвания и технологии към БАН. 

„Вторият етап на мисията „ЕкзоМарс“ включва един ровър и една платформа, която трябва да кацне там. Нашият дозиметър от серията „Люлин“ ще бъде на платформата. Разработката на космическите прибори отнема относително дълго време, това е валидно и за този апарат, защото минават множество тестове, проверки и изпитания. Подобен на този апарат вече е събирал данни за радиацията“, обясни проф. Семкова. 

Тя изтъкна, че дозиметрите от серията „Люлин“ имат дълга история. Първият е създаден още през 1988 година във връзка с полета на втория български космонавт Александър Александров и оттогава от тази серия дозиметри летят на множество апарати към Луната, към Марс. По думите на проф. Семкова, има и нови проекти. 


    Социални мрежи