TV
Перспективите за развитие на България като регионален център за дигитални услуги обсъди президентът

Перспективите за развитие на България като регионален център за дигитални услуги обсъди президентът

Перспективите за развитие на България като регионален център за дигитални услуги обсъди президентът на среща на „Дондуков“ 2

Перспективите на България да се развие като регионален център за изграждане на дигитална инфраструктура и предоставяне на цифрови услуги обсъди президентът Румен Радев на среща с представители на Инвестиционния фонд по инициативата „Три морета“. Акцент в разговора беше задълбочаването на свързаността в сферите на цифровизацията и  иновациите в региона на Централна и Източна Европа.

В разговора участваха и представители на компанията „Greenergy Data Centers“, която e част от първия проект, финансиран със средства от фонда „Три морета“, в Естония. Дружеството работи за създаване на енергийно ефективни центрове за данни, захранвани чрез зелена енергия. На срещата беше обсъдена възможността за инвестиции в дигитален център у нас, който да се базира на специфичните предимства на страната ни.

„Необходимо е да съсредоточим усилията си върху проекти, които не само допринасят за укрепване на свързаността в Централна и Източна Европа, но и могат да възвърнат бързо вложените в тях средства. Успехът на такива инвестиции ще привлече още повече частни компании за участие във фонда „Три морета“, заяви президентът Румен Радев. По думите му, проектите в сферата на дигитализацията имат такъв потенциал, наред с развитието на свързаността в областта на иновациите, науката и образованието – приоритет, който България включи в целите на „Три морета“.

Държавният глава открои и потенциала на страната ни да се развие като регионален център за дигитална свързаност, работеща чрез зелени технологии, предпоставки за което са доказалите се професионалисти в  сферата на информационните и комуникационни технологии, както и възможностите за добив на чиста енергия. „Географското местоположение на България дава допълнително стратегическо предимство за увеличаване на свързаността“, допълни президентът.


    Социални мрежи